L'Oratge als Massos

domingo, 15 de junio de 2008

La crecida del Ebro obliga a repetir algunos trabajos para la navegabilidad

ANNA LLUÍS
TORTOSA

La empresa Copisa Proyectos y Mantenimientos Industriales, que ha sido este año adjudicataria de las labores de mantenimiento del canal navegable del Ebro por 540.000 euros, deberá rehacer parte de los trabajos que han resultado dañados por la crecida de caudales que ha registrado el río en las últimas semanas, cuando se han rondado los 2.000 m3/seg. La directora del Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Genoveva Margalef, ha explicado que "la riada se ha llevado buena parte de las boyas de señalización que habían sido instaladas entre Ascó y Benifallet". Otros puntos deberán ser dragados por la acumulación de sedimentos.
La novedad de la campaña de navegación de este año, que se inició en Semana Santa y durará hasta el 2 de noviembre, es la apertura, por primera vez, del tramo de 17 kilómetros entre Móra d'Ebre y Ascó, de manera que el canal navegable abarca los 109 kilómetros que separan Ribaroja d'Ebre de la desembocadura.
Las labores de mantenimiento de Copisa consisten en la señalización para embarcaciones, la eliminación de las plantas acuáticas que dificultan la navegabilidad, el dragado, y la conservación de los 21 embarcaderos. Existe asimismo un servicio de descontaminación del mejillón cebra para evitar la propagación de la plaga.
Margalef espera que esta temporada "aumente el número de usuarios de la navegación, que en el 2007 superó las 16.000 personas sin contar el tramo desde Amposta a la desembocadura". En esta campaña deben empezar a aplicarse algunas de las medidas propuestas por el Govern, que presentó un plan de mejora del aprovechamiento turístico.

El Periódico de Catalunya, avui.

domingo, 8 de junio de 2008

Exposición

Los días 6, 7 y 8 se ha celebrado en La Llanterna de Móra d'Ebre, coincidiendo con la Fira del Llibre Ebrenc, una exposición de trabajos de los alumnos de la Escola d'Arts de Móra la Nova. Ahí dejo algunas fotos.









La riuada de l'Ebre deixa un rastre de danys en els conreus de fruita
Espinosa diu que, després de les pluges, les obres previstes en el decret 'ja no tenen cap sentit'
Els agricultors de la zona de les Illetes de Miravet, d'unes 40 hectàrees de superfície i la més afectada per la riuada de l'Ebre, han començat a collir les parcel·les que durant dies han estat sota l'aigua del riu. La sensació dels agricultors és de resignació i indignació ja que la collita, en la majoria dels casos, ha estat molt malmesa. Al mateix temps, tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) van visitar la zona per avaluar els danys de la crescuda.

Enguany esperaven una collita molt bona, però haurà de ser l'any que ve. Carme Parreu havia de començar a collir la setmana passada a la seva finca d'albercoquers ubicada a la zona de les Illetes, al costat de l'Ebre i a un quilòmetre del nucli urbà, però la riuada ho va impedir. Una setmana després del que ella hauria volgut, va poder accedir a la finca per collir ràpidament la fruita dolça. Parreu estima les pèrdues entre un 40 i un 60 per cent, que s'eleven a un 95 per cent en alguns dels arbres. «Massa madur, massa madur» eren les paraules que una vegada i una altra repetia Parreu mentre triava per segona vegada la fruita. «És una fruita molt delicada, té dolçor i aigua, s'havia de collir la setmana passada», reiterava resignada.

Amb expressió trista, la fructicultora denuncia que el gestor del riu Ebre «no ens diu mai la veritat». A Miravet s'assegura que la CHE va alliberar més de 2.200 m3/s durant tres dies, acció que provocà el desbordament del riu, mentre que l'organisme de conca afirma que el cabal màxim només va arribar als 1.800 m3/s. Així ho van tornar a assegurar els dos tècnics que per encàrrec de la CHE van visitar ahir a primera hora de la tarda les finques malmeses. Una d'elles fou la de Josep Ripoll, que diumenge va començar a collir a la seva centenària plantació després d'una setmana coberta per l'Ebre.

En el seu cas, les pèrdues s'estimen en un 30 per cent de la collita de préssec actualment en producció. Les xifres poden ser pitjors en el cas d'una part de la finca que continua encara inundada, «aquí els danys superaran el 40 per cent i hi ha perill que molts arbres morin d'asfíxia». Ripoll també mostra la seva indignació amb la CHE i així ho comunicà personalment als tècnics de l'organisme de conca. «Els he dit que ningú no em podrà pagar els dies d'angoixa, de sofriment, sense dormir ni quasi menjar, que vaig patir la setmana passada». La finca de Ripoll mostrava ahir el rastre del desbordament, amb gran quantitat de restes vegetals arrossegades pel riu i fins i tot peixos de grans dimensions en estat de putrefacció.

Els tècnics de la CHE van examinar les finques de Miravet i van fer-ne fotografies, «però no ens han promès res», assegurava el fructicultor. L'Ajuntmament de Miravet defensa la necessitat de realitzar obres estructurals per reforçar els marges del riu i evitar la inundació de la zona de les Illetes.

El Govern espanyol i la Generalitat tenen pràcticament enllestida la derogació del decret que autoritzava la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i el president de la Generalitat, José Montilla, han mantingut aquest cap de setmana passat múltiples converses en què, segons la ministra, han resolt «tots els problemes». En roda de premsa a La Moncloa, Espinosa va assegurar ahir que la situació dels embassaments catalans demostra que les obres previstes al decret «ja no tenen cap sentit». Espinosa va fer aquestes manifestacions després de mantenir a Madrid una reunió amb el comitè de crisi dels regants del Tajo-Segura, als quals va transmetre que l'executiu espanyol està disposat a estudiar qualsevol transvasament a excepció del de l'Ebre.


D'altra banda, el Govern central es va mostrar ahir disposat a treballar en un gran Pacte de l'Aigua, en el qual a més d'usuaris i principals forces polítiques, estiguin presents les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, segons va avançar la ministra Elena Espinosa.

Per fer viable aquest compromís, el Govern engegarà una dinàmica que començarà per diagnosticar el dèficit estructural de cadascuna de les conques espanyoles, avaluar les necessitats de cada zona i quantificar l'oferta amb tots els recursos disponibles, sense descartar transvasaments entre conques si calgués. Espinosa va destacar que la quantificació del dèficit s'ha modificat en els últims anys per l'increment de la població i la seva concentració en algunes zones, la qual cosa, unida als nous plans d'ordenació urbana, han modificat les necessitats d'aquest recurs. Per quantificar l'oferta, la ministra Elena Espinosa va assenyalar que es compta amb nous recursos com la dessalinització o l'ús d'aigües reciclades i, a més, va apuntar que cal fer una diagnosi profunda per analitzar les conques excedentàries i les deficitàries.

La precipitació s'ha repartit en 20 dies, en dos dels quals aquesta fou inapreciable, és a dir inferior a una dècima de l/m2, i amb un màxim de 71,5 l/m2 el dia 10. Altres mesos de maig hem tingut més precipitació en un únic dia, com per exemple l'any 1957, que dels 204,1 l/m2 que es van recollir, 119,5 l/m2 van caure el dia 29.

Al municipi de Roquetes, on es troba ubicat l'Observatori de l'Ebre, maig és un dels mesos més plujosos juntament amb abril, setembre i octubre, com ho demostra el fet que en 20 ocasions s'han superat els 100 l/m2 per mes.





L'organisme de la conca de l'Ebre ha constituït un comitè de vigilància des que han començat els últims episodis de crescuda del riu, i que està format pels responsables dels departaments de la confederació. Segons les condicions que tingui l'avinguda del riu, aquest comitè pot adoptar les mesures que consideri oportunes, inclosos embassaments i desembassaments extraordinaris.

viernes, 6 de junio de 2008

Noticia musical...

Nos hemos de congratular los vecinos de Móra la Nova y aficionados a la música en general por el nacimiento de un nuevo grupo musical que promete ser "la canya" este verano. Se trata de cinco amigos agrupados bajo el nombre de Cota 31 (altura de Móra la Nova sobre el nivel del mar) que, atrevidos ellos, están a punto de sacar su primer disco que esperamos sea todo un éxito.

En la foto vemos a uno de sus componentes (Manel) en plena grabación...

Lo castellet de Banyoles (Poblat Ibéric de Tivissa)

Preparando el almuerzo, antes de la excursión


Los efectos de la riada


Las dos Moras desde lo Castellet


Lo Castellet de Banyoles (Tivissa)