L'Oratge als Massos

sábado, 16 de agosto de 2008

La batalla de la supervivència

El Patronat del Poble de Vell de Corbera presenta una insòlita mostra del reciclatge d’objectes abandonats a la Batalla de l’Ebre

Beines de projectil convertides en gerros, cues de morter transformats en base per a col·locar espelmes, plats de soldats en escorredores o màscares anti-gas en ulleres per anar a sulfatar les vinyes.

Durant molts anys, veïns del pobles més colpejats per la Batalla de l’Ebre com Corbera d’Ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs o Pinell de Brai van reciclar els objectes que els dos exèrcits van abandonar l’any 1938. També van reutilitzar pantalons i abrics dels soldats, mantes, cantimplores, culleres o forquilles. Tot plegat inspirat per l’instint de supervivència d’una població que sobrevivia en entorn assolat per la guerra.


El Patronat del Poble Vell de Corbera d’Ebre ha volgut recuperar més de 70 objectes d’aquells temps i exposar-los fins el dia 18 d’agost aprofitant la celebració de la festa major del municipi terraltí. Les peces, explica el membre de l’entitat Joan Antonio, ha estat cedides per veïns de Corbera d’Ebre, «la majoria d’ells estan guardats a les cases però altres encara es reutilitzen encara avui, per exemple caixes metàl·liques usades per a guardar al tractor la documentació».

Un dels objectes més preuats, apunta Antonio, eren la roba militar o les mantes mentre que el plat del soldat fou un objecte reciclat per a molts usos. Completa la mostra un recull d’antigues fotografies cedides pels veïns.


Tot plegat es pot contemplar als baixos de la casa Abadia, al costat de l’església parroquial en horari de 12.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores. Per al proper any, el patronat prepara una exposició dedicada als ‘metralleros’, les persones que durant molt anys van treballar recollint la metralla del front de guerra.

lunes, 4 de agosto de 2008

sábado, 2 de agosto de 2008


Local en Venta
Vendo local comercial, actualmente equipado como...