L'Oratge als Massos

lunes, 20 de octubre de 2008



Ofensiva contra els embarcadors il.legals a l'Ebre
• L'Agència Catalana de l'Aigua ordenarà el desmantellament dels clandestins

• Una inspecció detecta 188 amarratges entre Riba-roja i la desembocadura

TORTOSA
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) donarà ordre de desmantellar tots els embarcadors il.legals que ha detectat al riu Ebre i que, per qüestions mediambientals o perquè la seva existència no estigui justificada, no puguin ser legalitzats. L'últim any, una embarcació ha recorregut un cop per setmana algun dels trams del riu compresos entre l'embassament de Riba-roja i la desembocadura amb l'objectiu de realitzar tasques de vigilància sobre possibles actuacions que puguin tenir impacte visual o mediambiental sobre l'Ebre.
Arran d'aquesta primera inspecció, l'ACA ha inventariat un total de 188 embarcadors i procedirà a contrastar-ne la legalitat. En principi, algunes de les instal.lacions tenen llicència i fins i tot formen part de la xarxa habilitada en el marc del projecte de navegabilitat del riu Ebre, que inclou una instal.lació d'amarratge i accés a embarcacions pràcticament en cada terme municipal que travessa el riu al llarg del seu pas per Catalunya. No obstant, una altra part dels detectats no disposa de cap mena de permís. "Es tracta d'estructures de diversos tipus, d'amarratge de vaixells, flotants, amb o sense rampes i alguns realitzats pels propietaris de finques pròximes amb la intenció de tenir un accés al riu per navegar o pescar", han explicat fonts de l'ACA, dependent del Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

TRAM FINAL
La majoria de les estructures estan ubicades al tram final de l'Ebre. Així, 68 embarcadors han estat localitzats entre el pantà de Riba-roja i Tortosa, mentre que 120 es distribueixen entre aquesta ciutat i la desembocadura. L'ACA té previst posar-se en contacte a partir d'ara amb els propietaris de les finques adjacents per saber si la instal.lació d'accés al riu és de la seva propietat i si té alguna justificació. "En cas que sigui possible legalitzar-lo perquè compleix una sèrie de requisits i no ocasiona cap impacte ambiental, instarem el propietari a sol.licitar la seva legalització", asseguren fonts de l'ACA. Si no és possible concedir el permís, "està previst que siguin desmantellades", afegeixen.
El Departament de Medi Ambient està analitzant l'impacte concret que cada un dels embarcadors sense permís ha pogut ocasionar al bosc de ribera que acompanya el riu al llarg del seu curs. Fins i tot s'ha detectat algun cas en què la vegetació ha estat cremada per poder habilitar-hi l'embarcador. En aquests casos, a més de desmantellar l'estructura, serà necessari portar a terme actuacions per estabilitzar les riberes i recuperar el bosc.

El Periodico de Catalunya, avui

No hay comentarios: