L'Oratge als Massos

martes, 22 de abril de 2008




Bona producció i por a la pluja a l'inici de la collita de cirera a la Ribera d'Ebre

Aquesta setmana s'iniciarà la collita de la cirera a la Ribera d'Ebre, una de les principals zones productores de Catalunya. S'espera una bona producció, al voltant dels 3 milions de quilos en cas de condicions climatològiques favorables. Si la pluja dels últims dies es perpetua, tanmateix, el fruit es podria badar i perjudicar així el seu valor al mercat.
per a. caralt |

Els productors de cirera ja ho tenen tot a punt per començar una nova campanya de collita de la preuada cirera a la Ribera d'Ebre. En alguns casos es començà a collir a mitjans de la setmana passada, però és a partir d'aquesta setmana que s'hauria de generalitzar la collita al sud i al nord de la comarca.

Ara bé, la recent aparició de la pluja pot retardar l'inici de la campanya i posar en perill la qualitat del fruit. I és que si plou, adverteixen els productors, la cirera pot no absorbir tota l'aigua fins a badar-se i perdre, llavors, bona part del seu valor al mercat. «En general hi ha una collita acceptable», apuntava ahir el productor de Miravet Joan Anton Balart, «jo volia començar dijous però tot depèn del temps. Si plou, malament, la cirera es podria badar». En aquest sentit, el membre d'Unió de Pagesos i productor de la Torre de l'Espanyol, Jaume Miquel Aleu, anava més enllà i anunciava que les precipitacions de diumenge ja havien malmès les cireres més madures, «la pluja ha badat la cirera que havia de collir aquesta setmana, volia començar dimecres però ara m'hauré d'esperar a la propera setmana».

A aquest factor negatiu cal afegir, segons Aleu, l'intens fred de principis de març «que causà danys, però molt localitzats en aquelles varietats de floració més avançada».

L'aigua i el fred, però, no són els seus únics enemics, «la cirera és un fruit molt sensible, li afecta la pluja però també el vent, que mou les branques de l'arbre i pot malmetre la pell de la cirera, fet que es penalitza al mercat», assegura David Manero, soci de Cerima Cherries SL, una de les empreses del sector més importants a la Ribera, amb prop de 100 hectàrees cultivades i més de 500.000 quilos de producció.

Si finalment no plou ni bufa un fort vent, les expectatives són positives, «sempre hi ha alguna zona on han fet mal el temps, però en general podem esperar un bon any», conclou Manero. Per a Aleu, però, a bona part de les finques la producció és fins i tot excessiva, «veig molta cirera als arbres, n'hi ha molta de petita i els preus, per tant, poden ser dolents».

No hay comentarios: