L'Oratge als Massos

viernes, 13 de noviembre de 2009


El nou hospital i l'estudi per desdoblar la C-12 entre Tortosa i Lleida, entre els nous reptes per les Terres de l'Ebre

Els pressupostos de la Generalitat pel 2010 a les Terres de l'Ebre suposaran una inversió que superarà els 226 milions d'euros, un 4% més que al 2009, si es desglossen totes les partides amb finançament específic i les no comarcalitzades

ACN - 12/11/2009 15:55
Compartir   delicious  digg  technorati  yahoo  meneame
Així ho ha donat a conèixer el delegat del Govern, Lluís Salvadó, que ha destacat els 33 MEUR per la primera anualitat del nou Hospital; així com l'estudi de traçat del desdoblament de l'Eix de l'Ebre (C-12) entre Tortosa i Lleida. Per Salvadó, el fet que s'hagi optat per fer l'estudi de traçat d'una tacada i no per fases 'és un gest clar i contundent'. A més, el delegat ha destacat l'esforç inversor del Govern en un pressupost que redueix la inversió a Catalunya en un 9%. 

En el que serà un any electoral, el Govern confia posar la primera pedra del nou hospital, iniciar les obres del nou edifici de les delegacions del Govern a Tortosa; i acabar les obres de les carreteres de Vinallop a Ulldecona (Montsià), i de l'Eix de l'Ebre a Horta de Sant Joan (Terra Alta); així com el pont entre Deltebre (Baix Ebre) i Sant Jaume d'Enveja (Montsià).

Tot i que la xifra que s'aproxima més a la inversió real serà els 226 MEUR, perquè s'han desglossat partides no comarcalitzades; les dades oficials amb les que compta el Departament d'Economia parlen d'una inversió de 118,9 MEUR, amb un increment d'un 39%; i de 154 MEUR amb un increment del 21%, si hi sumem el finançament específic. Per comarques, i si comptem des dels 226 MEUR, el Baix Ebre s'emporta 77,6 MEUR; el Montsià 33,2 MEUR; la Ribera d'Ebre 21,6 MEUR; i la Terra Alta 49,1 MEUR; i hi ha una partida de 44,5 MEUR del no comarcalitzable.

Pel que fa a Departaments, la inversió més alta la fa, com sempre, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb 82,6 MEUR; després el Departament d'Agricultura amb 37,4 MEUR; seguit de Salut amb 58,7 MEUR; i Educació amb 19,5 MEUR.

Entre les inversions més importants, el delegat ha destacat els 64 MEUR en carreteres i els 11 MEUR dels polígons industrials. Així, els pressupostos inclouen l'estudi informatiu de la variant de Gandesa (C-43); la millorar de la C-44 a Tivissa (Ribera d'Ebre); i la variant de Sant Jaume d'Enveja que connectarà amb el nou pont.

Salvadó també ha destacat l'acabament del moll del Saliner del port dels Alfacs a Sant Carles de la Ràpita (Montsià); així com la segona fase del polígon Catalunya Sud i el del Molló a Móra la Nova (Ribera d'Ebre).

En l'àmbit de la Salut, a més dels 33 MEUR pel nou Hospital, hi ha partides pels centre d'atenció primària de l'Aldea (Baix Ebre) i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre); o consultoris locals a Paüls (Baix Ebre), i Bot (Terra Alta).

Els pressupostos també inclouen una partida de 7 MEUR per l'execució del nou edifici de les delegacions del Govern a Tortosa, les obres del qual s'adjudicaran a finals de mes; una partida de 29 MEUR per regadius; i una de 8,7 MEUR per a camins rurals. També hi ha una partida de 20 MEUR per Educació; 6 MEUR per depuradores; i 4 MEUR per acabar la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Tortosa.

Salvadó ha destacat que es manté 'l'esforç inversor' a l'Ebre quan al conjunt de Catalunya baixa un 9%, i que és important 'acabar els projectes endegats però també obrir noves inversions'.

No hay comentarios: