L'Oratge als Massos

domingo, 1 de noviembre de 2009

Medi Ambient inicia una prova pilot per eradicar el silur de l’Ebre


Medi Ambient inicia una prova pilot per eradicar el silur de l’Ebre


Durant els primers quinze dies s’han capturat 74 silurs, que s’han congelat per enviar-los a Romania per fabricar pinsos. En total es construiran 100 anses que es col·locaran a tot el tram català del riu

JOAN JOSEP CAROT/VÍDEO: ACN - 24/10/2009 18:50


El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha iniciat una prova pilot per al control i eradicació d’espècies exòtiques al riu Ebre al seu pas per Catalunya. Els peixos depredadors que es pretenen exterminar són el silur, la lluciperca, el lluci, la perca americana i el peix gat.
Aquesta prova pilot s’emmarca dins del pla de control i eradicació d’espècies exòtiques al riu Ebre que va aprovar el passat 30 de juny el Consell de Pesca Continental de Catalunya, integrat per representants de l’Administració, de societats de pescadors, de les universitats i d’associacions relacionades amb la defensa de la natura, i que es preveu executar en dues fases
L’objectiu és salvaguardar les espècies piscícoles autòctones les poblacions de les quals han disminuït d’una manera notable en les darreres dècades a conseqüència de la introducció d’espècies exòtiques depredadores que han alterat fortament l’equilibri de l’ecosistema fluvial. «Aquesta pla recull l’esperit de conservació de la biodiversitat de la Llei d’ordenació sostenible de la pesca continental, que actualment debat el Parlament de Catalunya,  i pretén poder conservar i fomentar les poblacions d’espècies autòctones», va explicar ahir a Amposta la directora general del Medi Natural del Departament de Medi Ambient, Núria Buenaventura,en l’acte de presentació de la prova pilot.
 La primera fase de la prova pilot es va iniciar a primers d’octubre i acabarà el 31 de desembre.  L’Àrea de Pesca Continental de Medi Ambient coordina els treballs de captura que realitzen un grup de pescadors experts romanesos de la conca i el delta del Danubi, amb els quals s’ha signat un conveni de col·laboració. Aquest grup d’experts té previst construir artesanalment un centenar  de nanses (una espècie d’art pesca de malla en forma cònica a l’interior de la qual n’hi ha una altra en forma d’embut on el peix queda atrapat) que es col·locaran al riu Ebre, en tot el tram català, per capturar les espècies depredadores al·lòctones. Els pescadors romanesos congelen els peixos exòtics capturats i els exporten a Romania on es destinen a la fabricació de pinsos. Les espècies autòctones atrapades dins les nanses són alliberades.
Durant els primers quinze dies de la prova pilot i amb només 15 nanses col·locades en un tram de riu comprés entre Amposta i Tortosa s’han capturat un total de 327 peixos al·lòctons, xifra que constata la important alteració que registra actualment l’ecosistema fluvial de l’Ebre. Dels 327 peixos capturats, 74 eren silurs, dels quals 26 eren superiors al metre de llargària; 90, rutils; 34, lluciperques; 27, peix gat; 9, perques americanes.
La tasca dels pescadors romanesos es complementarà amb informes que hauran de xifrar la quantitat d’exemplars capturades de cada espècies i les mides dels animals dels trams on es desenvolupa aquesta prova. Una comissió de seguiment integrada per membres del Consell de Pesca de Catalunya, entre d’altres, haurà de valorar els resultats de les prova pilot i la possibilitat d’ampliar-la.
La segona fase del pla de control i eradicació d’espècies exòtiques incidirà en l’eliminació dels exemplars capturats en la realització de concurs de pesca organitzats per la Federació catalana de Pesca i Càsting. Segons Medi Ambient, aquests concursos de pesca fluvial seran «un punt de control i eradicació d’aquests peixos on la federació serà l’encarregada d’emmagatzemar i transportar als diferents punts d’eliminació els exemplars capturats». En aquesta segona fase s’apunta la possibilitat que s’incorporin les societats de pescadors.
Diari de Tarragona

No hay comentarios: