L'Oratge als Massos

jueves, 24 de enero de 2008

NOTICIAS
'La gestió actual de la sequera retorna la pressió sobre el riu Ebre'

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va denunciar ahir les contradiccions en què, al seu parer, està caient el Govern català en la gestió de l'actual episodi de sequera. Segons el moviment social, s'està creant un clima d'opinió que afavoreix de nou la pressió sobre el riu Ebre i obre la porta als transvasaments.
per m. millan |

Els plans de la Generalitat per abastir d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona en cas d'un agreujament de la sequera actual han posat de nou en alerta la PDE. A la possibilitat de portar aigua en vaixell des d'una dessaladora d'Almeria o el riu Roine, s'afegeix també la de Tarragona. El Govern ha insistit que es tractaria d'aigua de la xarxa local i no de l'Ebre (a través del Consorci d'Aigües de Tarragona), fet que es posa en dubte des de la Plataforma.

El moviment social denuncia «contradiccions» en les polítiques de l'executiu català en matèria d'aigua. Així, segons el portaveu Manolo Tomàs, mentre el Departament de Medi Ambient fa crides a la moderació en el consum, d'altres conselleries mantenen polítiques contràries a la Nova Cultura de l'Aigua, amb el foment de nous regadius i de l'expansió urbanística. «I mentre demanen als ciutadans que facin un esforç d'estalvi, no es penalitza en cap cas els ajuntaments que en les seves xarxes urbanes deixen perdre fins un 40 per cent de l'aigua».

Per a la PDE, el que cal per fer front als episodis cíclics de sequera que pateix el país són actuacions i polítiques a mitjà i llarg termini, d'acord amb la Nova Cultura de l'Aigua. «Per contra, el que s'està fent ara és fomentar un estat d'opinió i certa angoixa que afavoreix la reobertura de debats com el de la interconnexió de xarxes i de possibles enfrontaments territorials per l'aigua», apuntà Tomàs.

Els representants de la Plataforma van insistir que la construcció de la dessaladora de Cunit afavoreix un futur transvasament d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona, amb la interconnexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i les del Ter-Llobregat.

En aquest sentit, el portaveu Joan Antoni Panisello va recordar als tres partits ara al Govern que el Compromís per l'Ebre, signat l'any 2003, inclou el rebuig a aquesta interconnexió.

La PDE també va refermar la seva convicció que el regadiu Xerta-Sénia, ara ja en construcció, servirà per portar l'aigua de l'Ebre fins al nord de Castelló, almenys fins a Càlig (Baix Maestrat). La portaveu Susanna Abella va recordar que encara no existeix un cens clar de regants i va anunciar noves mobilitzacions contra la infraestructura per a aquest primer trimestre de l'any. A totes aquestes «amenaces», els representants del moviment van afegir encara el pacte de l'aigua d'Aragó i el «macroprojecte» lúdic dels Monegros, que requerirà d'una important dotació d'aigua del riu Ebre.

La PDE també va denunciar que en aquest nou context s'estan deixant «a la deriva» els projectes de protecció del tram final del riu, com ara la definició del cabal mediambiental i, per contra, «se'n recuperen de vells que no contribueixen a la seva conservació». Entre aquests van destacar la construcció de comportes al riu (per evitar l'avanç de la falca salina), de murs a la costa del Delta o d'assuts al llarg del riu, per afavorir la navegació.

Diari de Tarragona

No hay comentarios: