L'Oratge als Massos

miércoles, 17 de febrero de 2010


La Coordinadora Anticementiri Nuclear alerta que Enresa farà el cementiri nuclear a Ascó sense el Centre Tecnològic

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha alertat en que Enresa només té previst instal·lar a Ascó un cementiri de residus radioactius i que això aniria desvinculat del centre tecnològic, el reactor nuclear experimental de transmutació i el parc empresarial, que podrien ubicar-se en un altre municipi 

ACN - 17/02/2010 12:49
Així ho deia el Comité Asesor Técnico de la Comisión Interministerial ATC en resposta a una consulta feta per la CANC el setembre de l'any 2006, en la qual confirmava que cinc hectàrees del centre tecnològic associat no han d'anar necessàriament ubicades al mateix municipi que el cementiri.
En la mateixa resposta, el Comité explicava que el Centre Tecnològic associat al cementiri nuclear ha de tenir una superfície de set hectàrees. D'aquestes, només dues han d'estar annexes al terreny del cementiri. També afirmaven que caldrien cinc hectàrees per al polígon industrial, que pot estar físicament dissociat del cementiri i del centre tecnològic.

A més, segons la CANC, ni l'informe sobre les iniciatives associades al projecte de centre tecnològic, que es va publicar el novembre del 2006, ni l'actual convocatòria, fan cap referència a la necessitat de situar-lo al costat del cementiri nuclear. Això, segons la Coordinadora, deixa la porta oberta a que tingui una altra localització.

En aquest sentit, la CANC afirma que l'alcalde de Santservás de Campos (Valladolid), Santiago Baeza (PP) ja va apuntar la possibilitat de retirar la candidatura dels eu municipi en el cas que la decisió final fos que la província de Lleó acollís el polígon industrial associat.

Segons la CANC, el municipi de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, que actualment acull el Centre Tecnológico de Mestral d'Enresa, seria el municipi preferit per ubicar-hi el cementiri. La CANC assegura que enginyers i tècnics d'Enresa s'han manifestat públicament per aquesta opció, a banda d'afegir que les instal·lacions de Vandellós que ja no acullen cap infraestructura radioactiva no s'han desclassificat del seu ús nuclear després de completar-se les dues primeres fases del desmantellament.

La CANC considera que existirien hectàrees més que suficients i la línia d'evacuació d'electricitat, que no s'ha desmuntat, per acollir nous usos nuclears. De fet, afegeixen, el Centro Tecnológico Mestral, ja està duent a terme la majoria de les activitats que ha de desenvolupar el futur centre tecnològic que s'associa al cementiri. A més, afegeixen, totes les empreses auxiliars vinculades a les nuclears estan situades en aquesta població, mentre que a Ascó mai s'hi ha instal·lat cap centre tecnològic ni cap empresa auxiliar.

Segons la CANC, la negativa de Vandellòs-Hospitalet a acollir el cementiri de residus radioactius va fer que Enresa busqués un nou candidat, en aquest cas, Ascó. Aquesta plataforma assegura que això faria que Ascó acollís el cementiri, mentre que Vandellòs es quedaria amb el centre tecnològic, el reactor nuclear i el parc empresarial.

La CANC afirma que l'Ajuntament d'Ascó tindria coneixement d'això abans d'entrar en la cursa per obtenir el cementiri de residus. A més, afegeixen, no hi ha cap document legal aprovat que digui que els municipis on s'ubiqui rebran compensacions de sis milions d'euros i que només hi ha un esborrany d'una ordre ministerial que no està aprovada. Per això, la CANC qualifica l'aposta d'Ascó d''arriscada'.

No hay comentarios: