L'Oratge als Massos

martes, 9 de febrero de 2010


Quan la nuclear marca la diferència

Tot i disposar d’una població superior, l’Ajuntament de Tivissa té un pressupost municipal un 70 % inferior al de l’Ajuntament d’Ascó. Els ingressos procedents de les dues centrals nuclears en són la raó 


Aquesta setmana el ple de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, capital de la Ribera d’Ebre amb 5.695 habitants (padró 2009), ha aprovat el pressupost municipal per al 2010. És superior al de l’any anterior i l’equip de govern ha realitzat un gran esforç econòmic per a projectar inversions en obra pública d’envergadura.
El pressupost és de 5,84 milions d’euros, hauria de ser el més elevat de la comarca, però no ho és. El municipi d’Ascó, amb 1.608 habitants empadronats i aproximadament un miler de residents fixes, disposa de quasi bé el doble de diners, 10,3 milions d’euros de pressupost.
Si el municipi objecte de comparació és un altre poble de la comarca amb una xifra d’habitants similar a la d’Ascó, per exemple Tivissa (1.815 habitants), la diferència d’ingressos s’eixampla de manera enorme. El pressupost municipal de Tivissa de l’any 2009 és de 3,05 milions d’euros, un 70 % inferior al del seu veí comarcal.
La diferència rau, evidentment, en els ingressos que obté Ascó de manera fixa per allotjar dins el seu terme municipi dos reactors nuclears, Ascó I i Ascó II. I és que l’Ajuntament va programar l’any 2009  només en el capítol d’impostos directes l’espectacular xifra de 7.402 milions d’euros. Gràcies als diners nuclears, el consistori ha pogut crear en aquest últims 20 anys una xarxa d’equipaments, en alguns casos, molt superior a la resta de municipis de la Ribera d’Ebre.
Destaquen, per exemple, el camp de futbol de gespa envoltat per una pista d’atletisme de tartà, una servei de televisió local per cable -Video Ascó Televisió-, una escola de música o un centre d’assistència sociosanitària, que va rebre el 2009 una aportació municipal de 842.989 euros.
A més, el consistori ofereix subvencions de tot tipus, per a l’acondicionament i consolidació del casc urbà i el foment de la construcció de nous habitatges, per activitats comercials, industrials i professionals; per a la rehabilitació i construcció en sòl rústic, per als escolars i per a les famílies empadronades, que reben cadascuna d’elles un ajut fix de 144,24 euros anuals.
‘Enveja sana’
Des de Tivissa, municipi riberenc situat a 30 quilòmetres de distància d’Ascó, el seu alcalde, Jordi Jardí (CiU) observa aquesta disponibilitat de recursos amb «enveja sana». La diferència entre els serveis que pot oferir els ajuntaments d’Ascó i Tivissa, afirma, són «abismals». «Per a nosaltres oferir un ajut com pagar els llibres de text als alumnes ja ens suposa un esforç enorme», explica Jardí. A Ascó, en canvi, «poden presentar  unes ajudes de caire social que són impossibles per a nosaltres», assegura.
El camp de futbol de Tivissa és de terra i no hi ha pista d’atletisme. Tampoc disposen de televisió local ni un centre sociosanitari propi per atendre la gent gran.   «Ni una línia de transport públic interna com succeeix a Vandellòs».
I es que a banda de l’enveja sana, Jardí es mostra resignat pel fet que el seu municipi es troba a escassos metres de la central nuclear Vandellòs II i «tot i rebre prop de mig milió d’euros anualment per la proximitat d’aquesta central, si es localitzés dins el nostre municipi podríem gaudir d’un pressupost de 10 milions d’euros».L’avantatge de rebre una partida d’ingressos tan elevada li ha permès a Ascó executar amb fons  propis la majoria d’equipaments. L’últim aposta, en aquest sentit, és la construcció d’un complex de piscines, que inclourà una piscina coberta, sales de tractaments i de teràpies. El pressupost és de 3,8 milions d’euros. «Si volen executar-lo ara ho poden fer», assenyala  Jardí, «amb recursos propis o, si ho desitgen, demanant un crèdit al banc». Amb un ingrés anual fix superior als 7 milions d’euros, «un banc sempre et donarà crèdit», sentencia.
Diverses anualitats
A Tivissa i a la immensa majoria de municipis de dimensions similars,  tanmateix, «hem de finançar les inversions en diverses fases, anualitats o fins i tot, legislatures en funció dels ajuts exteriors que rebem», afirma Jardí.
L’Ajuntament de Tivissa, conclou l’alcalde, té «un calaix ple de projectes a l’espera d’aconseguir finançament. Ens agradaria tenir el calaix buit perquè això significaria que tens prou diners per executar els projectes».
Davant la possibilitat que Ascó aculli el magatzem de residus nuclear, fet que els hi podria reportar prop de tres milions d’euros  anuals, Jardí respecta i comparteix la decisió «valenta i responsable» de l’equip de govern de Rafael Vidal.  Defensa que els beneficis del centre tecnològic i el viver d’empreses associats al magatzem suposaran «un abans i un després a Ascó i també a la comarca». 

No hay comentarios: