L'Oratge als Massos

lunes, 17 de diciembre de 2007

Inauguraciò.




La lluita contra el transvasament de l'Ebre ja té monument oficial

Hi estan representats els 52 municipis del territori i les dues EMD que van donar suport a la lluita

JAVI BUERA. Tortosa
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va inaugurar ahir el Monument al nus, que serveix per homenatjar l'esforç i la lluita que la gent de les Terres de l'Ebre va fer per derogar el Plan Hidrológico Nacional (PHN). Es tracta de 54 nusos que simbolitzen els 52 municipis i les dues entitats municipals descentralitzades (EMD) que van donar suport a la lluita de la PDE i estan situats sobre una zona de terra amb la forma de les Terres de l'Ebre. A més, els tubs tenen una il·luminació blava que s'encendrà alhora amb l'enllumenat públic. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va afirmar que s'ha de continuar lluitant «encara que no mani el PP».


+ La gent va poder entrar dins la rotonda per veure els nusos de ben aprop i la forma de les Terres de l'Ebre al terra. / Foto: J.B.
La rotonda de les Terres de l'Ebre, que uneix la C-12 amb el pont del Bimil·lenari, va veure ahir com es va inaugurar el Monument al nus. 54 tubs d'acer inoxidable ocupen aquesta rotonda amb l'objectiu d'homenatjar la lluita que han fet les persones del territori per aturar el transvasament de l'Ebre.

Segons un dels portaveus de la Plataforma, Manolo Tomàs, el monument també serveix per recordar que cal «continuar lluitat, encara que no mani el PP». Tomàs també va afirmar que s'ha d'aconseguir que en «cap punt de la nova llei d'aigües hi hagi la possibilitat de transvasar el riu Ebre». El portaveu de la PDE va dir també que cal discutir «sobre el pacte d'aigua de l'Aragó, les reclamacions del País Valencià i Múrcia i sobre el que s'està fent als Monegres». Per la seva banda, l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, va exigir al govern central l'aplicació del cabal ecològic de l'Ebre i al govern català que el defensi perquè el riu «està en perill que no hi arribi aigua suficient per al seu manteniment». Finalment, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, es va referir al monument dient que ha de servir per recordar «la gent que va aturar el PHN, tot i que semblava impossible, quan vinguin noves amenaces».

Els 54 nusos del monument han estat construïts amb acer inoxidable i tenen cinc mides diferents, en funció dels nombre d'habitants de la població, que van des dels 14 fins als 2,5 metres, i el terra té la forma de les Terres de l'Ebre. La il·luminació és blava i s'encendrà al mateix moment que ho faci l'enllumenat públic. La PDE calcula que el cost total de l'obra ha estat superior als 150.000 euros.

No hay comentarios: