L'Oratge als Massos

jueves, 13 de diciembre de 2007

NOTICIAS

Els regants de Benissanet combatran amb clor la plaga del musclo zebrat
Una bomba injectarà hipoclorit sòdic en el punt de captació d'aigua del riu Ebre per impedir l'entrada de larves d'aquesta espècie invasora
per joan josep carot |

L'ús d'hipoclorit sòdic (lleixiu) podria eradicar la presència del musclo zebrat a les xarxes de regadiu de la Ribera d'Ebre, segons les conclusions d'un estudi elaborat pel Serveis Agroambientals de les Comarques de l'Ebre (Code) que ahir va ser presentar als socis de la Comunitat de Regants de Benissanet.

La primera prova pilot amb aquest compost químic es preveu iniciar aquest hivern a la xarxa de regadiu de la Comunitat de Regants de Benissanet, una de les més afectades per la presència del musclo zebrat, i en el termini d'un any es podrà avaluar la seva efectivitat. L'estudi del Code, encarregat per l'Institut de Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) a instàncies del Departament d'Agricultura de la Generalitat que va recollir la preocupació dels regants de Benissanet, proposa la construcció d'una bomba injectora prop del punt de captació del regadiu i un dipòsit amb una capacitat per a mil litres de clor. La inversió necessària s'estima en uns 4.000 euros.

«La proposta de cloració com a sistema de lluita és la més eficaç i econòmicament més viable», segons el director del Code, Raül Escosa. L'estudi proposa un tractament amb concentracions molt baixes, entre 0,3 i 0,5 mg/litre d'hipoclorit sòdic, per impedir la penetració a la xarxa de reg de les larves del musclo zebrat. L'estudi també proposa la dessecació del sistema de reg, aprofitant l'aturada hivernal, per buidar l'aigua de tota la xarxa de canonades amb l'objectiu de matar la població de musclo zebrat adult. També s'aconsella als regants la utilització de materials antiadherents de recobriment per a les superfícies que estan en contacte directe amb l'aigua de reg amb l'objectiu de dificultar la fixació de les larves, i les desincrustacions a base de fluxos d'aigua a alta pressió. «Al musclo zebrat no li agraden els sistemes tancats de regadiu, però les larves d'aquesta espècie són forçades a entrar-hi des del punt de captació d'aigua», va explicar Escosa.

La insfraestructura hidràulica de la Comunitat de Regants de Benissanet, que permet regar una superfície de 360 hectàrees dedicades als conreus de fruita dolça i hortofrutícoles, és una de les més afectades de la comarca de la Ribera d'Ebre per la presència d'aquesta espècie invasora.

Per al director territorial del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Antoni Espanya, els problemes que provoca el musclo zebrat a la xarxa de reg de Benissanet «no són un tema menor», perquè aquesta colonització «podria arribar a ser un problema molt important per al sector agrícola de la Ribera d'Ebre». En aquesta comarca existeixen actualment un total de 20 instal·lacions de regadiu infectades, en menor o major incidència, pel musclo zebrat.

El musclo zebrat és un mol·lusc bivalve d'aigua dolça que també pot viure en aigües salobres. Procedeix dels mars Negre i Caspi, on habita en equilibri biològic, i no és comestible. Aquesta espècie invasora es caracteritza per la seva ràpida propagació i perquè es reprodueix amb gran facilitat, provocant greus danys ambientals i econòmics, ja que cobreix tot el substrat que troba al seu pas i inutilitza tot tipus d'infraestructures fluvials.

1 comentario:

El Gran Flamingo dijo...

A veure si ara també s'arregla lo de la mosca negra !!!